tirsdag, november 27, 2007

Vietnam og Kambodsja

Jeg faar vel begynne med en oppsummering av Vietnam, og da hadde faktisk Jimmy (svensken) noen gode raad aa komme med:

*Naar du skal krysse veien, bare sett opp haanden og gaa, som en ekte vietnameser.

*Om du blir plaget av en veps, tenn opp en roeyk, for det taaler inte dom jaeklerna.

*Ikke gaa med sokker i sandalene naar det regner.

*Pass deg for bursdags-shotter, de er farlig!

*Pass deg for jentegjenger paa moped, de er faen ikkje god, og proever aa robbe deg! Trikset er aa ha en kjaereste som gir dem "the evil eye".

*Se framover naar du kjoerer moped, ellers gaar det gale.

*Hvis du tar en "open tour" buss og sjaafoeren er halvfeit, med halvlangt moerkt haar og tutet som en idiot, loep av bussen, han er gal!

*Regn med at alle busser/baater tar ca dobbelt saa lang tid som de sier.

*En slowboat er virkelig slow og har jaekli harde benker.

Saann, naa skulle alle vaere klare for en tur til Vietnam, men du lurer gjerne litt pahva som er saa spesielt med akkurat det landet? OK, brainstorming:

Helt sinnsyk trafikk, tuter som gale, om deet er 9 millioner sykler i Beijing har de ihvertfall like mange mopeder i Hanoi. De transporterer dyr (kyr, griser, gullfisker osv. ) paa mopeder. Alle damene har trekanthatter, mens mennene har "broedrene Dahl"-hatter, de snakker bra engelsk, de er daarlig paa aa beregne tid, de er veldig hjelpsomme, der er fin natur, fine strender, det finnes kjempe mange mopedtaxier og alle spoer om du vil ha "moto" og "where you goin?", til og med naar du er ut aa jogger.

Alt i alt er det et bra land, men med en trafikk som ikke ligner grisen!

Vi tok bussen fra Ho Chi Minh City til Chau Doc for aa reise videre til Kambodsja med baat. Bussturen dit tok 5 timer i en liten minibuss full av vietnamesere og en hund, og var en opplevelse i seg selv. Vi fikk sett landsbygda i Vietnam, som er helt anderledes enn byene og Jimmy fikk ogsaa sett sin foerste ape! Da vi kom frem sjekket vi inn paa foerste og beste hotel (pga et uutholdelig toilet-need) der de snakket ganske daarlig engelsk, men klarte aa skaffe oss billetter til baaten til Phnom Penh neste dag. Vi skulle moete i lobbyen kl 08.00, men litt foer sju paa morgenkvisten kom de aa banket paa doeren vaar og saa de hadde en baat til oss neste dag! KRISE!!!!! Visumet vaart gikk ut den dagen, og vi ville noedig gjoere ulovlige immigranter av oss. Vi spratt opp og spant ut av hotellet. Resepsjonisten sa "bus station" som om det var det eneste engelske ordet hun kunne, men da vi kom dit ble vi sendt videre til havnen paa hver sin moto.

Paa kaia laa en baat full av turister paa vei til Kambodsja, men dette var tydeligvis ikke vaar baat. Vi klarte aa grine oss til aa faa vaere med dem og igjen gikk det seg til! Verdens beste motto, det assaa!

Baatturen tok 4 timer frem til grensen der vi spiste lunsj og gikk gjennom passkontrollen paa vietnamesisk side, saa kjoerte vi baat 2 minutter videre og gikk i land for aa gaa gjennom passkontrollen paa Kambodsjas side. Jadda! Det var fortsatt 8 timer med baat og buss igjen foer vi var i Phnom Pehn og de gikk i sneglefart.. Endelig fremme fro vi til Lake Side Guesthouse No. 10 der vi bor for 4 dollar natten. Helt okey :) Vi har vaert her i 4 dager og unnagjort baade shopping, avslappning, soling og sightseeing. Foerste dagen var vi paa Central Market, andre dagen paa Killing Fields, S-21 og Russian Market og i dag paa Royal Palace og Silver Pagoda. Det var ganske sterkt aa se hvordan fangene hadde det ubnder borgerkrigen paa 70 tallet under Roede Khmer, og vi kommer nok ikke til aa glemme det synet med det foerste!
en samtidig var det baade laererikt og interresant og alle boer faa det med seg om man er paa disse kanter. I morgen drar vi videre til Battambang og tar baaten videre derfra til Siem Reap naar vi foeler for det.

Det er bare aa henge med i svingene!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så moro! Blir helt oppiglet når jeg leser innlegenne dine. Jeg ser deg foran meg i bilder. Whiiiiii!!!! Kjempeflink jente. Har du tenkt på å bli forfatter? Det hadde du kunnet med dine egenskaper! God tur videre begge to. Klem fra Stefen & Mammo

Minimenina sa...

Off, nei det tror eg ikkje blir noen suksess, saa tiltak som det er aa skrive de her innleggene :)