mandag, desember 03, 2007

Battambang og Siem Reap

Bussturen til Battambang gikk som en droem, og er kanskje den herligste bussturen vi har hatt- uten noe tuting, villmannskjoering eller humping. Fantastisk!! Den tok litt over 5 timer og vel fremme fikk vi en moto til Chaya Hotel. I foelge Loney Planet skulle Battambang vaere en avslappende og herlig plass aa bare vaere, saa planen var aa bli en stund. Vi gikk litt rundt i byen foerste dagen, men tok tidlig kveld siden vi skulle paa tur neste dag. Vi moette vaare to moto-drivere paa morgenkvisten og kjoerte ut av byen i retning Phnom Sampeau, et tempel som har litt av alt.. En god del trapper aa gaa opp, saa du faar opp temperaturen, noen aper man kan mate med bananer (Jimmy var spesielt lykkelig da...), grotter man kan gaa gjennom, vakre tempel, buddafigurer i alle slags stoerrelser og to store russiske kanoner fra krigen. Under Pol Pot's regime ble tempelet brukt som fengsel av Khmer Rouge og det finnes ogsaa en "killing cave", som er en stor grotte, med tre hull i "taket" der de henrettet folk ved aa kaste den ned i den dype grotten. Ett hull for menn, ett for damer og ett for barn. Det er vanskelig aa forestille seg at noe slikt har skjedd der for under 30 aar siden (1975-79). Helt forferdelig, men en viktig del av landets historie...
Videre derfra dro vi til Wat Banan, som er et slags "mini Ankor Wat", som det er 359 BRATTE trappetrinn opp til! Phu... Men utsikten var bra :) Paa veien hjem kjoerte vi forbi en "chicken fight", som er stort i Kambodsja. Alt som innebaerer gambling er visst stort her. Og det er ikke smaapenger de setter paa hoenene, skal jeg si... Det siste stykket inn til byn fikk vi ta Battambang's fantastiske "bamboo train"; en slags bambusflaate paa jul med en motor paa som gikk paa skinner med en fart paa ca 40 km/t. Sporene gaar bare en vei, saa naar det kommer et moetende tog, maa en av dem loefte sitt tog av skinnene og la det andre kjoere forbi. Vi hadde mopedene vaare paa toget, saa vi vant disse moetene, til store glede for den ene moto-driveren.

Omraadene rundt Battambang var utrolig vakre og stille og rolig, men selve byen var vi ikke saa imponert over, saa vi bestillte en baatbillett videre til Siem Reap (15$) neste dag. Klokken 06.30 var det avgang. Vi satt oss paa taket og var klar for alvorlig soling, men foer solen kom frem var det en kald fornoeyelse... Langs store deler av Stung Sangker elven er det flytende landsbyer og fiskefarmer. Ett stykke paa veien er elven saa smal at det er traer paa begge sider av baaten og der var saa vidt vi kom oss gjennom, men det gikk paa et vis :) Etter 7 timer og mye sol kunne de to hummerene gaa i land i Siem Reap.

Pga denne solbrentheten maatte vi ha en hviledag fra solen den foerste dagen. I gaar var vi i Ankor-tempelene (som det er MANGE av..) og det var moro! Vi ble hentet av tuk tuk'en vaar klokken 5 paa morgenen for aa se soloppgangen ved Ankor Wat. Tempelet er bygget fr 1112-1152 for aa hylle guden Vishnu. Det finnes helt utrolige utskjaeringer i stein over hele tempelet og det er vannvittig stort! Vi fortsatte til Bayon, som har 216 forskjellige ansikter laget av store steinklosser. Videre derfra gikk vi til Baphuon, som man kan klatre opp noen bratte og litt skumle trapper til toppen og saa til Terrace of Elephants, som er store elefanter hugget ut i stein. Til slutt dro vi til Ta Prohm, som er der Tomb Rider er spilt inn. Her vokser det noen sinnsyke traer med roetter som legger seg over tempelveggene og er store som monster! Det ble mye paa en dag det her, saa det ble litt av en cowboystrekk naar vi kom hjem (3 timer...).

Siem Reap er en herlig by, men med masse turister og dermed ogsaa turistpriser, saa vi har sprengt noen dagsbudsjett de siste dagene, men det taaler det :) I morgen skal vi begynne paa en 3 dagers melkerute mot Laos, og siden vi naa ligger foran skjema, blir det nok baade jul og nyttaar i Thailand og en tur til Malaysia og Singapore foer vi kommer hjem. Jippi!!

Naa roper solen paa meg, saa jeg maa desverre loepe. Til info kan jeg si at moerketiden savner vi ikke noe saerlig.

Tuddelidu!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei der ute i verden.
Fant nettopp ut at den gamle datamaskina som har ligget i gangen utenfor kontoret mitt siden før eg eg kom igjen fra ferie er din....!!!??? Kva vil du eg skal gjere med den? Hilsen IT-sjefen